Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místní jídla

Kuchyně na Bali je vynikající směsicí čerstvých surovin, koření a místních tradic. Mezi oblíbené pokrmy patří Nasi Goreng (smažená rýže s masem, vejcem a zeleninou), Mie Goreng (smažené nudle), Babi Guling (pečené vepřové maso) a Bebek Betutu (kachna vařená v kořeněné marinádě). Dalšími místními specialitami jsou Sate Lilit (mleté maso na špejli) a Lawar (salát z masa, zeleniny a kokosového mléka). Balijská jídla jsou plná aromatických koření, čerstvého ovoce a kokosového mléka, což vytváří nezapomenutelný gastronomický zážitek.

 

Příspěvky

Bebek Betutu

4. 3. 2025

| Rubrika: Místní jídla

Bebek Betutu je tradiční balijské jídlo, které se skládá z kachny pomalu vařené v aromatické směsi bylinek, koření a kokosového mléka. Kachna je nejprve marinována v kořeněné pastě z ingrediencí jako je kurkuma, zázvor, citronová tráva a česnek, poté je zabalena do banánového listu a vařena dlouhé hodiny, což ji činí neuvěřitelně jemnou a plnou chuti. Tento pokrm je obvykle podáván s rýží a zeleninou a je považován za slavnostní jídlo, které se připravuje při speciálních příležitostech nebo oslavách. Bebek Betutu je výrazný díky své intenzivní chuti a vůni a je jedním z vrcholů balijské kuchyně.

 

Nasi Goreng

4. 3. 2025

| Rubrika: Místní jídla

Nasi Goreng je tradiční balijské jídlo, které se skládá z smažené rýže, obvykle s přídavkem masa (kuřecí, hovězí nebo krevety), vajíčka, zeleniny a koření. Je to velmi oblíbený pokrm na Bali, často servírovaný jako snídaně, oběd nebo večeře. Nasi Goreng je často doplněný o krupuk (křupavé chipsy) a sambal (pikantní omáčku), což z něj činí bohatý a chutný zážitek. Místní verze tohoto pokrmu se může lišit podle regionu, ale základní ingredience zůstávají stejné.

 

Nasi Campur

4. 3. 2025

| Rubrika: Místní jídla

Nasi Campur je tradiční balijské jídlo, které se skládá z rýže podávané s různými přílohami, jako je maso (kuřecí, vepřové, hovězí), tofu, tempeh, vejce, zelenina a někdy i saté. Tento pokrm je velmi variabilní, protože ingredience a omáčky se mohou lišit podle regionu a preferencí. Nasi Campur je oblíbený jak mezi místními, tak turisty, díky své pestrosti a chuti, a je často podáván v místních restauracích nebo stáncích jako rychlý a chutný oběd či večeře.