Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bebek Betutu

4. 3. 2025

Bebek Betutu je jedno z nejtradičnějších a nejvyhledávanějších jídel na Bali, které se připravuje při speciálních příležitostech a slavnostech. Tento pokrm se skládá z kachny, která je pečlivě připravena a vařena v aromatické směsi bylinek, koření a kokosového mléka, což jí dodává nezaměnitelnou chuť a jemnost.

Příprava Bebek Betutu je časově náročná a zahrnuje několik kroků. Kachna je nejprve důkladně marinována v pastě z čerstvého koření, jako je kurkuma, zázvor, česnek, citronová tráva a chili. Tato kořeněná směs dodává masu intenzivní chuť, která se během vaření ještě prohloubí. Poté je kachna zabalena do banánového listu, což pomáhá uzamknout vlhkost a aroma, a pomalu vařena nebo pečena po několik hodin, dokud maso nezměkne a nezíská bohatou chuť.

Bebek Betutu je tradičně podáván s rýží a různými přílohami, jako je zelenina nebo smažené tempeh. Může být doplněn i o chutné omáčky a sambal, což je pikantní indonéská omáčka, která ještě více umocní chuť pokrmu. Tento pokrm je nejen gastronomickým zážitkem, ale také významným kulturním symbolem na Bali, často připravovaným během oslav a slavností, kdy je podáván jako pocta bohaté balijské tradici.

Vzhledem k náročnosti přípravy a bohaté chuti je Bebek Betutu považováno za slavnostní a vzácné jídlo, které si lidé dopřávají během speciálních událostí nebo svátků. Díky své výjimečné chuti a aromatické přípravě je Bebek Betutu považován za jeden z vrcholů balijské kuchyně, který nabízí jedinečný gastronomický zážitek.